Вино Будимир

Деда Будимир-Буда Здравковић гаји грожђе и прави вино већ 70 година. Уз млађе и стручне сараднике изградио је винарију Будимир у једну од најпознатијих у Жупи и Србији. Када је почела производња вина у породици Здравковић никоме није познато. Али зна се да је уочи светог Николе 1877. године, пред одлучујућу битку за пробој Јанкове клисуре, деда-Будин предак Живадин из свог подрума донео вино за причешће војске. Породица је тај догађај укотвила као заштитни знак свог посла и љубави према вину.

Вина Будимир

Прокупац боје лила

Ово вино је произведено од 100% прокупца. Single wineyard вино из винограда старог више од једног века. Од бербе 2011. ово вино има и маркицу која означава његово геопорекло. Феноменално за комбиновање са различитим врстама црвеног меса и зачињеним јелима.

Пројекат X

Наше најспремније вино које показује специфицности све четири сорте које су у купажи, а посебно прокупца. Добар пратилац хране широког интернационалног спектра, од медитеранске морске хране до црвеног меса и јачих сирева. 

И као да си анђео

Ово вино је мерло са пољупцем прокупца. Добар пратилац хране широког интернационалног спектра, од медитеранске морске хране до црвеног меса и јачих сирева. Два пута награђено сребрном медаљом на China Wine and Spirits Awards за бербе за бербе 2008. и 2010.

Svb Rosa

је специфична купажа прокупца и каберне саувињона. Сјајно за упаривање са зачињеном храном и печеним црвеним месом, јаким сиревима и црним чоколадама. Ово је једино вино из Србије које је освојило 91 поен Роберта Паркера и то за обе бербе. Такође је двапут награђено и златном медаљом у Кини на China Wine and Spirits Awards 2013. и 2016. године.

Margus Margi

је наш 100% рајнски ризлинг рађен у старом традиционалном стилу. Савршени пар са јагнећим и прасећим печењем. Награђено је бронзаном медаљом на San Francisco Wine Competition 2013, а годину дана касније је добило 89 поена Роберта Паркера. Берба 2011. је освојила 88RP поена.

Тамјаника Будимир

је вино модерног и егзотичног стила. Јако се лепо упарује са морском храном, традиционалним поврћним јелима, кремастим рижотима и дезертима са тропским воћем. Бербе 2011, 2013. и 2016. су награђене са 89 поена чувеног винског критичара Роберта Паркера. Берба 2010. је освојила сребрну медаљу на San Francisco Wine Competition, а тамјаника жупска 2009. је године 2012. била винска препорука на International Wine Challenge у Лондону.

Тамјаника Вера

Изванредна тамјаника reserve, рађена са сировинама само из најбољих винограда. Разни сиреви, печена пилетина или ћуретина су савршени спој са овим вином.

Триада прокупац

је купажа грожђа прокупац и мерло. Ово је модерно вино са традиционалним духом. Добро се упарује са црвеним месом, старим и јаким сиревима, црном чоколадом са папричицом или разним зачинима. Године 2013. је берба 2007 освојила бронзану медаљу на на China Wine and Spirits Awards, а 2016. године злато на истом такмичењу. Роберт Паркер је доделио 88 поена бербама 2008 и 2010.

Триада Бела

је јединствена купажа три сорте грожђа. 2012. је освојило бронзану медаљу на IWC такмичењу у Лондону. Савршено вино за упаривање са разним белим месом и воћним салатама, такође се слаже са кремастим сосевима.

Триада Розе

је купажа прокупца и каберне саувињона. За добијање овог розеа искоришћен је део масе који се користи за добијање Sub Rose. Овај розе нагиње ка традиционалној жупској Ружици.

Упознајте Жупу

Погледајте туре

Scroll to Top