Винарија Fragaria

Boutique винарија FRAGARIA је винарија породице Слободана Вујића. Налази се у древној пољани Лукаревини, у близини Александровца. Винарија је име и данашњи облик добила 2014. године. Зачетник обнове породичних винограда и озбиљне производње вина која се у породици негује преко 150 година је dr.sci. Слободан Вујић. Слободану су прадедови, поред винограда, у наслеђе оставили и само њима знане рецепте производње вина и подрумског бон-тона. 

Вина Fragaria

Fragaria јагода

Вино направљено од сорте винове лозе Јагода из властитих винограда Старац и Бела земља. Дозрева у инокс бурадима. Јагода је експлозивно вино, елегантно, са богатом и хармоничном воћном завршницом. На мирису преовлађују карактеристичне хербално-воћне ароме. Пријаће вам уз пилетину или ћуретину са зачинским биљем или рибу, неутралним крављим и козјим сиревима, похованим тиквицама, грилованим поврћем са пармезаном, шпарглом са маслиновим уљем, лимуном и фета сиром, било којом комбинацијом парадајза са босиљком, димљеним морском плодовима и шкољкама. Најиздашније је послужено на 12°С.

Fragaria тамјаника

Вино са раскошним букеом, изузетно пријатне ароме долази из винограда Бела земља. Мирише на тамјан, босиљак, мускатни орах, тропско воће са хербалним тоновима.  Лепо иде уз пилетину или ћуретину са зачинским биљем или рибу, неутралним крављим и козјим сиревима, похованим тиквицама, грилованим поврћем са пармезаном, шпарглом са маслиновим уљем, лимуном и фета сиром, било којом комбинацијом парадајза са босиљком, димљеним морском плодовима и шкољкама. Најиздашније је послужено на 12°С.

Fragaria Cuve Merlot
& Cabernet Souvigno

Вино интензивне рубин црвене боје, израженог сортног мириса са нотама ситног бобичастог воћа – боровнице, купине и рибизле, затим црне чоколаде и благе ваниле. Снажног је тела, са добро уклопљеним тоновима воћа и храстовине. У устима долази до савршене равнотеже укроћених танина и сачуване свежине и дугог ретро укуса. Пре изласка на тржиште одлежава 18 месеци у barrique buradima. Препоручујемо сервирање уз јела од црвеног меса, бифтеке, пршуте, тврде сиреве и посластице са тамном чоколадом. Најраскошније је на температури служења од 16-18°С.

Fragaria
Souvignon Blanc

На мирису преовлађују карактеристичне сортне хербално-воћне ароме, док у укусу доминира бресква, огрозд, кора цитруса и благи додир нота јабуке, крушке и манга. У вину је присутна и доза минералности. Лепо иде уз пилетину или ћуретину са зачинским биљем или рибу, неутралним крављим и козјим сиревима, похованим тиквицама, грилованим поврћем са пармезаном, шпарглом са маслиновим уљем, лимуном и фета сиром, било којом комбинацијом парадајза са босиљком, димљеним морском плодовима и шкољкама. Најиздашније је послужено на 12°С.

О винарији Fragaria

Винарија чува прадедовску традицију, али је име добила по латинском називу за јагоду, и то не случајно – обнављање винограда је започето заборављеном аутохтоном сортом винове лозе Јагодом која је данас понос винарије.

Под виноградима је око 1.5 хектара у четири специфична комада – виноград Бела земља, виноград Брдо, виноград Кусак и виноград Старац. Сви су се разбашкарили на јужним падинама и купају се у ружи ветрова по којој је Лукаревина одувек позната и којa њеним винима дајe посебан печат микро-поднебља.

Погледајте дегустације и винске догађаје које винарија организује овде.

Упознајте Жупу

Погледајте туре

Scroll to Top