Винарија Ћосић

Винарија Ћосић

У Виткову, селу са највећом површином под засадима лозе у Жупи, налази се Винарија Ћосић. У овој породичној винарији лозу гаје и цеде вино три генерације Ћосића. Вино се у породици сматра неком врстом равноправног члана, иако се према њему односи као према господару.

Виногради Ћосића су се на витковачким косама распрострли на преко шест хектара и дају читаву палету сорти – од рајнског и италијанског ризлинга, преко каберне совињона и мерлоа, па све до тамјанике и поноса винарије – мускат руже. Садашњи подрум је подигнут 1981. године, а из године у годину је могуће пратити проширење површине под виноградима и технолошки напредак подрума.

Винарија поседује и пријатну дегустациону салу, а у њој ће вас у сваком тренутку дочекати неко из бројне винарске породице. Уз пригодну закуску и дегустацију вина Ћосић, разгалиће вас и шармантни домаћини.

Вина Ћосић

Јагода

Јагода– Суво бело вино. Изражене свежине и карактеристичних арома на домаћу јагоду уз ноту карамела. Ретка жупска сорта и ограничени број боца.

Мускат ружа

Мускат ружа– Суво ружичасто вино. Цветног мириса и ароматичног укуса, произведено од ретке сорте грожђа мускат ружа

Тамњаника

Тамњаника – Суво бело вино. Произведено од префињене миришљаве сорте грожђа тамјаника. Вино је израженог мускатног мириса и укуса. Одлично се слаже са лаким и префињеним  јелима и слаткишима.

Merlot

Merlot– Суво црвено вино. Вино краси изражено пријатан укус и карактеристичан буке. Одлично се слаже са трпезом од печеног меса, сушене пршуте и пуномасних сирева.

Cabernet sauvignon

Cabernet Sauvignon – Суво црвено вино. Оставља снажан и хармоничан укус. Одлично се слаже уз печена меса и пуномасне сиреве. 

Упознајте Жупу

Погледајте туре

Scroll to Top