podrum-vinarija-botunjac

Подрум Ботуњац

На породичном имању Ботуњац, настају врхунска вина Ботуњац, која су необичан спој традиције, технологије и љубави према вечном пићу. Уникатни састојак ових вина је само земљиште. Вина Ботуњац се рађају у виноградима, који се простиру на земљишту искрчене хиљадугодишње храстове шуме које вину и грожђу даје јединствен и посебан квалитет.

Вина Ботуњац

Пино Ботуњац

Вино је тамноцрвене боје са рубинкастим одсјајем, веома бистро и покретљиво у чаши. Ароме су примамљивог воћног карактера у коме доминира нота малине која се лепо уклапа са дискретном нотом храстовине.

На непцима се осећа постојаност воћа са добро избалансираним танинима који су меки и зрели, па вино одише свежином и има пријатан завршетак благо зачинског карактера. Треба га служити са лаганим месима, роштиљем, полумасним сиревима и салатама на бази меса. Температура сервирања: 14° до 16°С.

Јагода

Јединствено бело вино које је први пут светлост дана угледало у нашем подруму вина. Ово вино настало је од истоимене племените сорте винове лозе родом из Жупе, а из сопственог винограда који је засадио Коста Ботуњац и на тај начин ту сорту спасио од заборава. Произведено без употребе селективних квасаца, без ензима, без употребе пумпи, нефилтрирано, хладно стабилизовано.

Расплет Ботуњац

Полусуво бело вино од сорте италијански ризлинг, кристалне бистрине са нежним нијансама зелене и златне боје, освежавајућег и пријатног укуса, проткано тајнама, произведено посебним поступком од самотока пробраног грожђа из сопственог винограда, искључиво ручним радом у ограниченој количини до 2.500 боца. Тренутак и храну за ово вино препуштамо да сами прилагодите својим чулима, а ми препоручујемо: пршут, рибу, пилетину… Ово вино је добро за мушкарце, када га жене пију.

Пино светих ратника

Ексклузивно црвено вино, произведено од друге генерације гроздова, са заперака од јагуриде 50% и од гроздова прве, основне бербе 50%. Јединствено вино које може да се добије само када је сунчана и лепа јесен и када Коста хоће и Бог помогне. Не филтрира се, ручно се претаче и пуни без употребе пумпи, селективних квасаца и ензима. Може да се, из сопственог засада, годишње произведе 500-900 боца 0,75л. Пије се уз осмех и пријатеље – са љубављу.

О винарији Ботуњац

Винова лоза се у породици гаји од када је стигла у Жупу. Деда Вучко и отац Славимир су били чувени виноградари и винари, као и деда по мајци, Драгомир. Данас ту традицију продужава Коста Ботуњац, за кога кажу да је најбољи сликар међу винарима, и најбољи винар међу сликарима.

Виногради се налазе изнад породичне куће и подрума, и по начину на који су засађени веома су специфични. Да би се осигурао квалитет рода, редови винове лозе засађени су на раздаљини од три метра.

Поред тога, Коста Ботуњац додатно смањује приносе тако што непосредно после цветања уклања око 50% приноса, а гроздове уклања и касније. Виногради су од подрума удаљени 300м и налазе се на 30м већој надморској висини, тако да се производња од бербе, мацерације, ферментације, таложења и претакања, па све до чувања и неговања вина, одвија на различитим висинским станицама.

Не користе се пумпе, сва претакања и премештања вина одвијају се природним падом, системом спојених судова. У преради се не користе квасци, ензими и остала енолошка средства. Укратко, тако настаје Пино Ноар, јединствено, разиграно и посебно вино. Изазов је био велики, јер је сорта нежна и захтевна и изузетно се тешко узгаја. Вино се негује и чува од 18 до 24 месеци у храстовим бачвама.

Упознајте Жупу

Погледајте туре

Scroll to Top