Винарија Вујић

Први запамћени податак о производњи вина у породици Вујић потиче из 1840. године када је у жупској пољани Лукаревина подигнут тада модеран и простран подрум. Многодеценијска породична традиција је инспирисала Дејана Вујића, чукунунука породичних винских пионира, да у родној Швајцарској упише и заврши посебну винарску школу, а затим обнови древни подрум, започне у њему нови циклус винификације и оснује Винарију Вујић 2017. године.

Вина Вујић

Гмитар

Прокупац бербе 2017. Грожђе потиче из винограда Кушак старог 120 година, традиционалног облика узгајања слободних чокота. Спонтане ферментације, мацерације у трајању од 22 дана, уз 10 месеци одлежавања у барик бурадима и накнадно седиментирање у инокс судовима. Флаширано без пумпе и без филтрирања. Рубин боје, са нотама дивље малине, зреле вишње, боровнице и рибизле. Комплексних танина, дугачко на укусу.

Тамјаника

Тамјаника бербе 2017. Грожђе потиче из винограда Лукаревина старог 30 година. Главни поступци винификације су обухватили шестомесечно одлежавање у инокс танковима и грубу филтрацију. Златно-жуте боје, на укусу доминира богата ружа, зова и тропско воће. Доброћудних благих танина.

О винарији Вујић

Винарија се издваја посебним календаром обраде винограда и неге вина у подруму. Склад са природом је основа Дејанове винске философије и винарског печата на његовим винима.

Виногради Винарије Вујић се налазе на 550 до 600 метара надморске висине, окружени дивљим растињем, на стрмој падини. Овакво окружење доприноси брзом проветравању и оцеђивању земљишта, као и богатством благотворних микроорганизама што потребу за хемијском заштитом своди на најмању меру и олакшава примену хомеопатског и органског третмана.

Репрезентативни и дегустациони део винарије је планиран уз сам чукундедин подрум. По отварању, постаће још један драгуљ поносне жупске пољане Лукаревина. 

Упознајте Жупу

Погледајте туре

Scroll to Top