Винарија Миланов подрум

Винарија Миланов подрум

Винарија Миланов подрум се налази у жупском селу Венчац. Званично винарија послује нешто дуже од деценије, али се у породици узгаја грожђе и вино производи генерацијама уназад.

Оснивач и власник, Милан Алексић, успешно је дипломирао на одсеку за фитофармацију Пољопривредног факултета у Земуну 2003. године, након чега се враћа у родну Жупу. Убрзо потом специјализирао је технологију производње вина и основао винарију.

Миланов подрум у власништву има 2,4 хектара под виноградима, уз планирано проширење на још 2 хектара. Виногради се налазе на чувеном жупском потесу Варина, најцењенијем локалитету за узгој прокупца карактерисаним сиромашном белом земљом пуном кречњака која даје чокоте врхунског квалитета.

Вина из Милановог подрума

Лутка

Лутка – Тамјаника и мускат отонел. Бело суво вино са савршеним балансом две мускатне сорте. Тамјаника овом вину даје специфичан мускатни карактер, изузетно нежан и слаткаст, док Мускат отонел дефинише снагу и тело. Динамичним склопом ове две наизглед сличне сорте добијено је свеже, мускатно, пуно вино продуженог укуса. Лутка одлично иде уз пилетину, рибу и сиреве.

Дијалог

Дијалог Прокупац и пловдина.  Ружићасто вино од грожђа из једног винограда (single vineyard wine). Од прокупца и пловдине у заједничкој преради грожђа настаје јединствен розе, нежно розе боје, освежавајућих киселина и средњег тела. Док је вино младо, на мирису доминира јагода, а сазревањем у боци развијају се мириси воћних компота и орашастих плодова.

Бели прокупац

Бели Прокупац – Прокупац 100%. Ово је бело вино произведено од црног грожђа! Специфичним и прецизним технолошким поступком издваја се шира пре него што почне да добија ружичасто-црвену боју. Необична комбинација тропског воћа на мирису, свежина која веома дуго траје на укусу и невероватна питкост су особине које представљају право изненађење за сваког љубитеља вина. Одлично се комбинује уз пилетину, рибу и сиреве.

Прокупац розе

Прокупац розе – Прокупац 100%. Ружичасто вино произведено од прокупца. Карактеристичног профила прокупца у нежној и питкој варијанти. Најбоље ће се сложити уз домаћи роштиљ и младу јагњетину.

Упознајте Жупу

Погледајте туре

Scroll to Top