Винарија манастира Студеница

Виногради Винарије манастира Студеница се простиру на преко седам хектара жутог шкриљца у атару жупског села Стањево. Репрезентативни објекат винарије са подрумом и простором за дегуистацију је у изградњи, окупан сунцем и окружен десетинама хиљада чокота.

Вина манастира Студеница

Бела реч

Бела речЖупска студеничка тамјаника

Печат

Печат– Жупски студенички прокупац

Хрисовуља

Хрисовуља – Црвено вино исцеђено од сорте грожђа Cabernet Sauvignon

1186

1186 – Црвено вино исцеђено од сорте грожђа Cabernet Sauvignon.

О винарији манастира Студеница

И поред вековне везаности са Хиландаром преко хиландарског метоха манастира Дренче, и поред близине двора кнеза Лазара и његових винограда у жупским недрима, Жупа је одувек била духовно чедо манастира Студеница. Почетак ове нераскинуте везе датирамо у давни XIV век када цар Стефан Душан Немањић царском повељом манастиру Студеница поклања винограде у Жупи зарад “издржавања и свих манастирских потреба”. Од тог времена до данашњег дана присна веза вечите српске светиње и  Жупе не престаје, а томе сведочи мноштво писаних трагова, топонима и усмених предања.

Гледајући у будућност ослоњени на вековну традицију, манастирско братство решава да управо ту, након више векова подигне, или пре обнови засаде винограда и тако Жупу поново веже за себе и стави под своју заштиту. Имајући доследност за циљ и поштујући вековну традицију, студеничка братија при одабиру сорти грожђа које ће гајити нису имали дилеме – одабирају и саде прокупац и белу тамјанику, старе аутохтоне српске сорте. 

Али за вино достојно историје и имена наше највеће светиње, потребно је много више од аутохтоних сорти. Поред  савремене технологије неопходно је и одговарајуће знање и умешност, која чини да у капљи вина осетите прохујале векове и чулима доживите историју. Значајну улогу у гајењу студеничких чокота у Жупи и вајању жупских студеничких вина на себе преузима еминентни енолог др Радован Ђорђевић, који постаје технолог Винарије манастира Студенице. Ова симфонија најбољег српског грожђа, савременог знања и технологије са вековном монашком традицијом, јесте залог и гарант квалитета студеничких вина.  

Упознајте Жупу

Погледајте туре

Scroll to Top