Винска кућа Спасић

Породична традиција у производњи вина потиче још из времена досељавања Спасића у Жупу половином XVIII века. Од тада Спасићи гаје винограде и цеде вино, а данашњи домаћин Милан је породично име налепио на боцу.

Вина Спасић

Тамњаника

Тамјаника – Одликује се сламасто-жутом бојом са зеленкастим одсјајем. Импресивно снажан, препознатљив мирис изворне тамјанике са нотом егзотичног воћа и благо израженим хербалним тоновима.

Аждаја

Аждаја – 100% тамјаника, ферментација и одлежавање на талогу (“sur lie”) 13 месеци у barrique бурадима. После првог таласа ваниле почиње доминација воћних арома – јужног воћа, јабуке и крушке дискретно зачињена мирисом дима и кремена. 

Лекција

Тамњаника Лекција – воћна, делом цветна и благо зачинска. Идеално допуњује кремасте беле сосове на живинском месу.

Дар

Дар– Купажа 2/3 рајнског и 1/3 италијанског ризлинга. На носу је јако лепо, са нотама које се срећу само у ретким годинама. Изузетно елегантно, са благом горчином. Вуче и на нежне тропске ноте, а готово комплетан ароматски комплекс пење се навише и остаје изнад језика и ка носу. Изузетно пријатне секундарне тропске ароме могу се приписати селекционисаним квасцима. Јако добро се слаже уз свеже поховане лигње, са разним врстама рибе и салатама, са тврдим жутим сиром или уз добре домаће ванилице и сличне суве колаче.

Рујно

Рујно је жупска ружица од прокупца. Вино је изразито воћно, са изненађујуће дугом завршницом. Преовлађују ароме малине и рибизле.

Деспот

Деспот – Основа је прокупац 60%, а по 20% су мерло и каберне саувињон. Боје старе вишњеваче која је одлежала у барику. Вино са јачом танинском структуром, тражи озбиљнију храну. На носу се наслућују свеже киселине, црно и црвено воће – трешње, шљиве и благо чоколаде. Меких танина, неагресивне храстовине.

Винска кућа Спасић такође нуди и пријатан смештај. Погледајте овде.

Упознајте Жупу

Погледајте туре

Scroll to Top