Винарија Ивановић

Винарију Ивановић је 1919. године основао Драгослав И. Ивановић, на темељима породичне традиције производње вина генерацијама уназад. Вино се од тада производило без прекида, чак и у периоду у ком то званично није било дозвољено. Године 1996. винарију обнавља унук оснивача, такође Драгослав И. Ивановић, у винском свету познат као Гага.

Вина Ивановић

Прокупац

Прокупац – Загасите рубин боје, свежег и сложеног мириса зрелог црвеног воћа, заједно са умереном, фином и добро уравнотеженом структуром, савршено ће пристајати узвишеним тоновима традиционалне српске кухиње.

Тамјаника

Тамјаника – Раскошно вино, сламасто-жуте боје са зеленим одсјајем, карактеристичног мускатног укуса и мириса који у себи носи зачинске тонове тамјана, цимета и босиљка и воћне тонове ананаса и јагоде. Лепо се слаже са рибом и морским плодовима, а посебно са колачима од ораха, лешника и бадема.

Купажа 1/2

1/2 купажа је премијум етикета винарије Ивановић. У боци је половина прокупца, док другу половину чине мерло и каберне сувињон, такође по пола. После винификације вино одлежава у 500-литарским бурадима од српског храста. Снажна је танинске структуре, уравнотежене ароме црног бибера и презреле вишње, са додиром кафе у завршници. Чезне за одлежалим ферментисаним говеђим месом и вишегодишњим пршутама.

3/4 тамјаника barrique

3/4 тамјаника barriqueје тамјаника оплемењена српским храстом. Сложене структуре, моћних киселина и дискретних племенитих тонова из дрвета.

Petite rose

Petite rose – Традиционално жупско вино са новим бургундским печатом. Произведено хладном мацерацијом прокупца и црног бургундца којој следи хладна ферментација грожђаног сока. Нежног је укуса јагоде, светло-црвене боје ружиних латица у првом цвету и лепршавог мириса пролећа. Нежан укус и пријатна киселост се добро слажу са младом јагњетином, воћем и воћним посластицама, а нарочито са ленчарењем у хладовини током врелог летњег дана

О винарији Ивановић

Винарија Ивановић се сматра једном од најзначајнијих винских кућа у Србији јер је из заборава у жижу јавности и на велику винску сцену вратила занемарену и замало изумрлу аутохтону сорту прокупац. Захваљујући визији и преданом раду Гаге Ивановића, прокупац је данас широко распрострањена сорта, водећи бренд српског винарства и стуб развоја у будућности.

Незамисливо је посетити Жупу, а не обићи винарију Ивановић. Осетићете укус изворне аутентичности у сваком детаљу – вину, подруму, домаћинима и целокупној атмосфери. Препознаћете славну прошлост жупског винарства и обрадоваћете се њеној младости.

Упознајте Жупу

Погледајте туре

Scroll to Top