Бициклистичке руте

У току је пројекат обележавања око 150 километара пешачких и пешачко-бициклистичких рута у Жупи.

Плава или Винска рута се протеже кроз делове доње Жупе, пролази кроз винограде и воћњаке и обилази велики број винарија. Идеална је за лагани породични бициклизам, као и винско-весељачке туре. На рути се смењује асфалтна подлога са макадамом и пољским путевима.

Зелена или Дренчанска рута је углавном равна. Обилази питома села у доњој Жупи. И на њој ћете наћи велики број винарија.

Црвена или Жељинска рута је планинска, висинска, ваздушна. Возимо кровом Жупе подно Жељина.

Преузми GARMIN GPX фајл:

Поред обележених рута, истичемо да су главни асфалтни путеви у Жупи такође веома привлачни бициклистима. Међутим, саобраћај моторних возила је интензиван и потребан је опрез.

Државни пут  207 који води од Александровца на запад према Јошаничкој Бањи, Жељину и Гочу поседује одличну асфалтну подлогу, а интензивни успони, оштре кривине и борове шуме кроз које пролази га чини веома привлачним.

Државни пут  211 који води од села Виткова до Стопање тј. будућег моравског ауто-пута нуди најузбудљивији бициклистички доживљај – савршеним асфалтом, кроз таласасте пределе воћњака и винограда са спектакуларним погледом на Жељин и обронке Копаоника на западу и моравску долину све до планине Ртањ на истоку.

Упознајте Жупу

Погледајте туре

Scroll to Top