Неолит – први трагови живота

У Завичајном музеју Жупе чувају се четири неолитске фигуре, ремек дела праисторијског човека, који је насељавао ове божанске просторе. Припадају периоду млађег неолита, винчанској култури, чије датовање данашња наука смешта у временски оквир 5500 – 4000 године пре Христа. Управо у овом периоду дешава се јако битан корак у развоју наше цивилизације: човек почиње да се бави земљорадњом и припитомљава животиње. Дакле, од тада, па до наших времена, земља постаје и остаје непобитна судбинска нит жупског човека.

Период млађег неолита препознатљив је и по појави сталних урбаних насеља, седалачког начина живота и пре свега, производњи предмета од глине. По овом последњем је Витковачко поље код Александровца и најпознатије. Наиме, на више од сто хектара, налазило се једно од највећих насеља Винчанске културе на Балкану, уједно и велики грнчарски центар. Хиљаде предмета пронађених на овом простору чувају се данас у музејима у Крушевцу и Александровцу. А није истражен ни десети део овог локалитета.

Три жупске венере, пронађене овде, давних шездесетих година прошлог века, излагане су у великим светским музејима у Француској, Великој Британији, Данској… Чак су и своја имена добиле на том путешествију: Lady of Aleksandrovac, Madam de Vitkovo, Venus de Župa. Од пре десетак година добиле су и своја српска, жупска имена: Миладија, Ружица и Гроздана.

Августа 2019. године, археолог Завичајног музеја Жупе, Сања Црнобрња-Красић, пронашла је највећу фигуру винчанске културе, која је побудила пажњу светске науке. Археолошка ископавања која ће се обавити у годинама пред нама, донеће још мноштво сазнања о овом локалитету, на корист не само српској, већ и светској науци.

Материјални остаци нам говоре да су Жупу насељавали Илири, Трачани, Келти…

Римљани овај  простор насељавају у првом веку пре Христа када са собом доносе винову лозу која је и до данас синоним  за Жупу.

Овде постоји неколико римских локалитета, који и данас побуђују пажњу посетилаца.

Несумњиво, амбијент и клима су и тада као и данас били изузетно повољни за живот, па зато и не чуди што су у селу Плеш недавно пронађени остаци Виле Рустике коју је саградио још увек непознати римски војсковођа високог ранга. 

Налази из рановизантијског периода које можете видети у Завичајном музеју Жупе потврђују континуитет у непрестаном и динамичном животу различитих култура на овом простору.

Упознајте Жупу

Погледајте туре

Scroll to Top