Музеј винарства и виноградарства

Музеј винарства и виноградарства у Александровцу је једини музеј посвећен вину у Србији. Отворен је 2000. године са задатком да сакупља, обрађује, чува и излаже предмете који осликавају и документују развој винарства и виноградарства у Жупи кроз векове.

Музеј је смештен у у згради некадашњег винског подрума Пољопривредне школе подигнутој 1924. године у провансалском стилу. Налази се у мирном, издвојеном кутку града окружен виноградом са неколико десетина сорти винове лозе, а непосредно уз цркву Сабора српских светитеља. Дух прохујалих векова којим музеј плени и мир изванвремености оличен у храму чине ово место популарним међу посетиоцима Александровца.

muzej vinarstva
Музеј винарства и виноградарства у Александровцу

У музеју можете видети подрумске судове, винарску опрему, типичан изглед унутрашњости пољанских кућа, чак и стари противградни топ. Поред тога, музеј је седиште Реда жупских винских витезова. У свечаној сали се сваке године на дан светог Трифуна свечано започиње винарска година оценом вина из прошлогодишње бербе и поласком на обредно обрезивање винограда.

muzej-vinarstva

Упознајте Жупу

Погледајте туре

Scroll to Top